HÍREK

Szombati programok

(júl. 1.)

A FÉNY ÚTJA

10.00–12.00

Délelőtti belvárosi programok

Belváros

Szombat délelőtt is érdemes kimozdulni otthonról, mert a fesztivál megannyi tartalmas élményt kínál a belvárosban. A Nappaliban Good Times Chairty, a Szabadkikötőben Laboda foglalkozások lesznek, a Belvárosi Könyvtár udvarában pedig retro könyv- és bakelitvásárt tartanak, ez a program egészen 20.00-ig várja a kíváncsiskodókat. És ne feledkezzetek meg a mára már fogalommá vált Búza téri termelői piacról sem.

 

 

10.00

Elek Ányos: Bőröndmesék

Szent István tér – Szökőkút mellett

La Fontaine mesél, hisz bejárta a világot és sok szépet látott. A világutazó sok bőrönddel érkezik, varázsol, bűvészkedik, táncol és játszik. Az egyik poggyászból egy tehén farka kandikál ki, amiről eszébe jut egy történet egy bögyös tehénről és egy nagyravágyó békáról. Oly igaz eset, hogy talán veled is megtörténhetett.

 

 

10.00–13.00 és 15.00–18.00

Papír Panír Imaginárium

Martyn Ferenc Múzeum udvara (Káptalan u. 4)

A Papír Panír Imaginárium egy igazán izgalmas, elvarázsolt fénylaboratórium, ahol a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek a látható fény szabályszerűségeivel és szabálytalanságaival.

A pécsi székhelyű művészcsoport komplex, színház- és képzőművészeti alapokra építkező, élménypedagógiai műhelyének célja a szórakoztatás és a tudásátadás közös formáinak keresése.

 

 

14.00–20.00

Stoptrükk filmes foglalkozás – Animációkészítés a Total Art Egyesület tagjaival

Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Könyvtárának udvara (Király u. 9.)

Animációkészítés kora estig, továbbra is a Total Art tagjaival, a délután folyamán készült stoptrükk filmeket sötétedés után vetítjük.

 

 

14.30

Varázsóra – Varázsoljunk fénnyel

Művészetek Háza (Széchenyi István tér 7-8.)

Ezúttal a fény nyomába eredünk. Követjük, hova lesz a fény, ha nem látjuk, és megmutatjuk, hogyan lehetünk mi magunk fényforrások. Fényt keverünk kémcsőben, kolbászt sütünk lámpafényben, láthatóvá tesszük a láthatatlant. A Zsolnay Negyed visszatérő programja most a Művészetek Házában várja kicsiket és nagyokat egyaránt!

 

 

16.00–20.00

Inspirál Zsonglőr és Cirkuszi Játszóház

Múzeumigazgatóság udvar (Pécs, Káptalan u. 5.)

Az Inspirál Játszóháza szombaton is vár, próbáld ki te is eszközeiket, gyakorlataikat!

 

 

16.00

Lenthár Balázs koncert

Hild Udvar (Széchenyi István tér 7–8.)

Lenthár Balázs 2008-ban kezdett aktívan koncertezni, először csak pécsi kocsmákban tűnt fel, kisvártatva azonban megjelent utcazene- és más fesztiválokon, füstös csehókban, árokpartokon országszerte. Szellemiségét és zenéjét tekintve kocsmatrubadúr, aki a számkivetettek, kocsmatöltelékek és dimenziókalandorok világát idézi meg blues- és rock’n’roll sanzonjaival.

 

 

17.00

Pető Szabolcs & Szénási-Máthé Nándor

Hild Udvar (Széchenyi István tér 7–8.)

Pető Szabolcs és Szénás-Máthé Nándor újra duóban mutatják meg, mit tanultak a legendáktól, és hogy mivé fejlesztették a tőlük kapott zenei táplálékot. A blues és a korai rock and roll legszebb gyöngyszemeit saját zenei világukra fazonírozva szólaltatják meg, zenekaruk, a Junkie Jack Flash dalait pedig saját gitárjaikra hangszerelve.     ZENE

 

 

17.00

Fény Fórum

Szabadkikötő (Király u. 64)

Nyitott szakmai beszélgetés a Fény Útjának alkotóival és a Fényfesztivál szakmai résztvevőivel.

 

 

17.00–20.00

Sienta La Cabeza – Hajszobrász Show

Színház tér

A zseniális katalán fodrászok ezúttal a Színház téren készítenek varázslatos hajkölteményt a vállakozó kedvűeknek. Legyen benned spiritusz, légy te a fesztivál egyik legkülönlegesebb figurája!

 

 

17.30

Fantomatik Orchestra (ITA)

Szent István tér – Zenei színpad

A tavalyi Fényfesztivál egyik legzajosabb közönségsikerét az olasz fúvósbanda aratta. A zenekar most visszatér, hogy újra táncra perdítse pécsi közönségét. A Fantomatik Orchestra az első olyan olasz zenekar volt, amelyik 15 évvel ezelőtt csatlakozott az amerikai típusú rezes utcazenélés újjáéledő trendjéhez. A 13 fős zenekar számos jazz és blues fesztiválon vett részt, bejárták egész Európát és olyan zenekarok előtt játszottak, mint a Genesis, a Morcheeba, vagy az Earth Wind & Fire.

 

 

18.00

Circ Bover – Vincles (ESP)

Széchenyi tér

A Baleár-szigetekről érkező Circ Bover társulat előadásában cirkuszi, színházi elemek keverednek a tánccal, művészetük kifinomult és elegáns cirkuszművészet. Letisztult díszletük mindössze bambuszrudakból áll. A Vincles több mint 100 előadást ért meg, és számos nemzetközi díjat zsebelt be.

 

 

18.00–21.00

Méhkas Diafestő Workshop

Művészetek és Irodalom Háza előtt (Széchenyi István tér 7–8.)

Szombaton is diafestő workshoppal várjuk az alkotni vágyókat.

 

 

18.00–21.00

Fénybütykölde

Sétatér – a Szepessy Ignác-szobor mellett

Szombaton is vár a Fénybütykölde, továbbra sem késő fénydíszeket, fényékszereket fabrikálni.

 

 

19.00

Kajárpéci Vízirevü: Hány Istók, a láp fia – vásári dagonya

Jókai tér

Nekünk is van Tarzanunk! Nekünk is van Mauglink! – Nem pont úgy néz ki, és nem pont úgy hívják, de legalább igaz. Valamikor réges-régen – így mesélik az öregek – kapuvári halászok fönt a Hanyban egy gyereket fogtak ki a Királytóból, aki ugyan teljesen meztelen volt, de mégsem fázott, mert testét halpikkelyek fedték.

Félig ember volt, félig hal: ujjai között úszóhártya feszült.

Főtt ételt nem evett meg, kígyókkal, békákkal táplálkozott.

A keresztségben az István nevet kapta. Ezzel kezdetét vették Hany Istók hihetetlen kalandjai, amik akár így is történhettek volna. A méltán világhírű Kajárpéci Vízirevü legelső előadásának digitálisan felújított változata.

 

 

19.00

Pat Thomas & The Kwashibu Area Band (GHA)

Szent István tér – Zenei színpad

Kevés olyan nemzetközileg is ünnepelt zenésze van Ghánának, mint az „Afrika arany hangjaként” emlegetett Pat Thomas, aki a ’70-es évek óta aktív szereplője a kontinens zenei életének. Ghána emblematikus zenei műfaja, a highlife leghíresebb képviselője. Igazi csemege a világzene rajongóinak!

 

 

19.30

Maintomano: Ekilibuá (ESP)

Széchenyi tér

Akrobatikus mutatványok, drámai jeleneteket, egyensúly- és zsonglőrmutatványok, mindez sok-sok humorral fűszerezve. Két akrobata, akik guruló kellékeik segítségével játékká alakítanak mindent. Veszélyes játékuk során több emeletes építményt húznak fel, a kérdés mindig ugyanaz: ki fogja a gyeplőt.

 

 

20.00

JAM: El Métre (ESP)

Színház tér

Egy asztal, két szék, egy napernyő, egy fogas, egy óra és egy colostok. Az egyszerű kellékekkel dolgozó spanyol bohóc és utcaszínházi művész egy különös világába veze minket, amelynek a középpontjában a képzelet, a nevetés, a szeretet, az érzelmek, a játék és a gyengédség áll.

 

 

20.30

Lajkó Félix & Óperentzia

Szent István tér – Zenei színpad

Lajkó Félix és az Óperentzia közös előadása az elektronikus- és az akusztikus zene, illetve a folk- és a partyzene eddig ismeretlen ötvözete.

A vajdasági Topolyán 1974-ben született Lajkó Félix a kilencvenes évek elején tűnt fel a Dresch Quartetben, de hamarosan „alanyi jogán" is maradandót alkotott; és mire első lemeze 1997-ben megjelent, már kultikus státusszal rendelkezett a hazai kortárs- és világzenei körökben. Virtuóz és mélyen átszellemült, a népzenétől, a vendéglátós muzsikától, a dzsessztől és a kortárs improvizatív zenétől egyaránt átjárt hegedűjátéka előtt hamarosan fejet hajtott a világ, és közben a kortárs zene- és táncművészet olyan hírességeivel dolgozott együtt, mint Alexander Balanescu, Pina Bausch, Boban Markovic vagy a Hun Huur Tu.

Az utóbbi években kirívó alkotó- és kísérletezőkedv jellemezte. 2013-ban első hangszerével, egy – az édesanyjától kapott – citerával készített albumot (Mező), ami megjelenése után azonnal az európai világzenei rádióslista első helyére került. Legújabban pedig az Óperentzia zenekar két muzsikusával „kavarta fel" rajongóit: az elektronikus és az akusztikus, illetve a folk- és a partyzene eddig ismeretlen ötvözetével.

 

 

20.30

Goldie Street Show

Jókai tér

Goldi 2004 óta járja Európát utcashow-ival, és szórakoztatja hatalmas sikerrel a nagyérdeműt. Olyan legendás előadóktól tanult, mint az argentín Loco Brusca vagy a francia Michelle Dellaire. Olasz utcaszínházi fesztiválok állandó fellépője, de Magyarországon is visszatérő vendég. Klasszikus utcashow-jában – amit kolumbiai tűzzel és indiai szívvel prezentál, és amelynek szerves része a közönség is – a kortárs cirkusz, a stand-up comedy és az újcirkuszi bohóc karaktere keveredik. A kalóz négy próbán esik át az előadás során, s végül bebizonyosodik, ő az egyetlen igazi kalóz híres e földön!

 

 

21.00

Freak Fusion Cabaret

Széchenyi tér

A Freak Fusion Cabaret a múlt századi vándorcirkuszok misztikus világát jeleníti meg némi sötét humorral és varieté hangulattal fűszerezve. A látványos zsonglőr, akrobata, légtornász és burlesque jelenetek előadói a hazai underground cirkuszi élet legkiválóbbjai!

A társulat célja, hogy a hazai kulturális életet a cirkusz és más társművészetek fúziójával színesítse, és teret adjon a kísérletezésnek és az alternatív cirkuszművészeteknek.

 

 

21.30

Matsumoto Zoku (JAP)

Színház tér

Reo és Koji Matsumoto a japán világzene utazó nagykövetei, olyan egzotikus hangszerek megszólaltatói, mint a didgeridoo vagy a handpan. 2013-ban utcazenészként alapították zenekarukat Melbourne-ben, évente körbejárják a világot, ezidáig 14 országban léptek fel.

Zenéjük természetközeli és városi hangok harmonikus egymásba olvadása egy olyan hangzásban, amelyben organikusan épülnek egymásra a beatbox hiphopos ütemei, a didgeridoo mélységesen mély hangja, és a hand pan elvarázsolt légiessége.

 

 

22.00

Tűzmadarak: Fireflow

Jókai tér

A Tűzmadarak második előadása két nő és egy férfi történetét meséli el. Egy régiségbolt különc eladója alig győzi a kíváncsi vevők kezébe adni a különlegesebbnél különlegesebb portékákat, de a tűz ősi ereje leolvasztja róluk régi maszkjaikat, így újult erővel néznek szembe idejétmúlt szokásaikkal.

 

 

22.00

Zsolnay Light Art – Nemzetközi Mapping Verseny

Dóm tér

A tavalyi átütő siker után nem volt kérdés, hogy idén is megrendezzük a fesztivál fő attrakciójának számító mapping versenyünket. Az idei verseny fő motívuma: A fény vonzásában. Tíz alkotás vetélkedik a győzelemért, a szakmai zsűri és a közönség kegyeiért.

 

 

23.30

Csángálló

Széchenyi tér

A Csángálló egy öt lelket egyesítő család, léptük nyomán muzsikaszó, s vigadalom fakad. Zenéjükben a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán izgalmas népzenéje találkozik, mindez szabad gondolkodásmóddal kiegészülve, improvizációval, komponálással és énekkel válnak egy új egésszé.

 

 

23.30

Kettő – (Beck-Sárközy Papa pódium)

Színház tér

Van benne matek: 2x2 néha 5, vagy a rubikernő.

Történelem is: az ötvenes, hatvanas évek dalaitól a 30Y-ig.

Országismeret, hogy Párizsban szép a nyár, vagy Pécsi tánctanár.

Van benne zongora, gitár, ukulele, szájharmonika.

És leginkább két fölöttébb elegáns férfi.

 

A 30Y zenekar frontembere, Beck Zoli korabeli slágereket és 30Y dalok átdolgozásait viszi színre Sárközy Zoltán zongorakíséretével.

 

 

23.30

Fatou Gozlan & Duo Darbar

Jókai tér

Fatou Gozlan és Fügedi László évek óta zenélnek és alkotnak együtt KhamsaTribe néven. Közös repertoárjuk apropóját Fatou Gambiában, Szenegálban és Algériában tett látogatásai adták. A találkozás az afrikai emberekkel, zenéjükkel, régi korokból ránk örökített kultúrájukkal meghatározó élmény maradt. „Itt neveztek el Fatou-nak vagy Fatoumatának, mely a Fatima becézése Gambiában"

Ebben a projektben repertoárjuk összeolvad a Duo Darbar muzsikájával, így ötvözve a két zenekar stílusát, és mesélve el három szabadszellemű világzenész élményeit.

Mindannyian hoztak valamit varázslatos utazásaikból, melyekből megalkották azt a közös és sajátos zenei nyelvet, mely csak rájuk jellemző. Műsorukban megtalálhatók a sivatagi blues lüktetésére emlékeztető saját szerzemények, és hosszabb lélegzetvételű kompozíciók is, melyek leginkább az észak-indiai (hindusztáni) zenéhez állnak közel – csakúgy, mint a rövidebb, dalszerűbb darabok, melyek a közel-keleti hagyományokból táplálkoznak.

Fatou Gozlan gyerekkora óta játszik furulyán és fuvolán, de igazi hangszere az arab ney, mely hangszernek az országban szinte egyedüli megszólaltatója. Az elmúlt években az amerikai Brooklyn Gypsies tagjaként körbeturnézta Európát, Amerikát és Indonéziát, így jutott el először tavaly a Fényfesztiválra.

Fügedi László mintegy tíz éve foglalkozik keleti zenékkel. Hét éve játszik a saz nevű török lanton, melyen tradícionális darabok mellett saját kompozícióit adja elő. Vertical Amigo néven alkot elektronikus zenéket változatos műfajokban. Mótyán Tibor több mint tíz éve foglalkozik elmélyülten hangszerével, a tablával. Ennek kapcsán több ízben járt Indiában, ahol olyan mesterektől tanulhatott, mint Pt. Vinod Lele, Abhijit Banerjee vagy Pinak Bhattacharya. Korábban a Hortobágyi László nevéhez köthető Gayan Uttejak Orchestra tagja volt, és számos lemezfelvételen szerepelt.

 

 

23.30

BLABLABAAL

Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtár udvara (Király u. 9.)

Üdvkürt fulldruszaság fújta Bla Bla Baal; szűrt űr ragyogása. Oké. Oké. Oké. Itt a két T, itt a két G. Hozzuk a változást, táplálj. Égvidék, hozzátokig perzsel fel, ahogy belefigyelsz, majd sodor. Vödörnyi színorgiákba fojtogatunk, nehéz, de lélegezhető. Szivárványhártyáitokon áttetsző tájak, derengésből jelenések, maszkvedlés, erekkel táncot járó ódon töltőtoll, spontán markot passzol, Nap Hold szinuszokra, drámarángatott. Egyszerre hívja, egymást éjt nappallá téve Nap Éj. Szegycsontharmónika ba-bam lüktetésre. Levegővel sűrített tér, bokrok, testtárolt hő, hősölő hűsidő. Feszített szóközökben, ködkilégzés, pára, vér, pontélekkel szúrt mondatokból, olyan hangzón, ahogy zeng a fény feszt!

Ugyan az ember szemszögéből, de a fényárnyék játékviszonyairól szól majd az előadás, zenés slam-performance, húszperces etapokban élhetik át a nézők, minden tekintetben vizuális élmény lesz.

Tatai Holdkobold Gergő Tengler Napherceg Gergely (slam)

Dr Szinapszis, (elektronika, bass) Pórszász Balázs (gitár, effektek) Ottó Dániel (dob)

 

 

23.30

„A világgá ment ház” – árnyszínház előadás

Victor Vasarely Múzeum udvara (Káptalan u. 3.)

A mű célja egy szimbólum létrehozása, és segítségével egy történet elmesélése. A történet középpontjába egy ház áll, ami azért indul világgá, hogy megtalálja a helyét egy gyönyörű tó közepén. A ház szerkezete vászonnal borított, falain árnyjáték formában, élőzenei kísérettel elevenedik meg a történet.

Előadják a Pécs–Somogyi iskola diákjai, akik a környéken, illetve állami gondozásban élnek. A területet, ahol az előadás létrejött, súlyos mélyszegénység jellemzi, az ott élő emberek életét a bizonytalanság és az átmenetiség hatja át, hiszen a házak, amelyekben élnek, sok esetben nem a sajátjuk, a kilakoltatás és a költözés kényszere folyamatos probléma. A mű éppen ezért elsősorban nekik szól, bár a szimbólum, ami meghatározza, örök érvényű és egyetemes.

A zenei kíséretet az Urmuz szolgáltatja, akik az előadás után külön is zenélnek nekünk.

 

 

00.00

Galactic Jackson

Lompos Uszkár – Martyn Ferenc Múzeum udvara (Káptalan u. 4.)

Ezen az estén a Lompos zenei kínálata a szabadtéri színpadon zajló TRON Fényaréna nyolcvanas évek-hangulatát erősíti. Városunkban először teszi tiszteletét az italo disco világát mesterien megidéző vinyl-hős, Galactic Jackson.

 

 

00.00

Mélypécs

Nappali (Király u. 23–25.)

Folytatódik a Nappali éjszakai sorozata, ahol elsősorban a hátradőlős tempó dominál, jazz, soul és finom hiphop ütemek keverednek olyan elektronikus zenei világokkal, mint a dub, triphop, chill out, dubtechno.

 

 

00.00

Techno Műhely

Szabadkikötő (Király u. 64.)

A sokfunkciós kultúrtér ezúttal igazi csemegéket kínál, előtérben a techno kultúra és az összművészetiség.